Zo werkt u samen aan duurzaamheid

Alleen is maar alleen. Samen kunnen we veel meer bereiken en dat is ook van toepassing op duurzaamheid. Zoek een partner met hetzelfde ambitieniveau.

258
0

Alleen is maar alleen. Samen kunnen we veel meer bereiken en dat is ook van toepassing op duurzaamheid. Zoek een partner met hetzelfde ambitieniveau. U kunt klein beginnen, maar echte resultaten boekt u pas met sectoroverstijgende samenwerkingen. In hun streven naar duurzamer ondernemen werken veel bedrijven al op microniveau samen met leveranciers en/of klanten in de keten. Zij kiezen voor groene stroom, gebruiken zuinige kantoorapparatuur, recyclen papier en cartridges of hebben een elektrisch wagenpark.

Wie echt resultaat wil boeken, kijkt verder dan de eigen branche. Neem het voorbeeld van champignonkweker GRO Holland, restaurantketen La Place en transporteur Vroegop-Windig. Champignons doen het goed op koffiedik. Vroegop-Windig haalt dit afval op bij de restaurants van La Place en bezorgt het bij GRO Holland. Daar worden vervolgens paddenstoelen ingeladen en bij de restaurants bezorgd. Het resultaat: minder afval voor LaPlace, blije champignons voor GRO Holland en geen lege vrachtwagens voor Vroegop-Windig. Winst voor iedereen!

Kringloopeconomie
“Het is een stap in de richting naar een circulaire economie,” zegt Willem Lageweg, directeur MVO Nederland. “Producten worden langer in de kringloop gehouden: afval wordt een grondstof. Daarbij worden spullen steeds vaker ontworpen om langer mee te gaan. Als onderdeel van die ontwikkeling zien wij ook meer lease en verhuur in plaats van verkoop. Meubels, kantoorapparatuur, kleding: wanneer de klant klaar is met het product, gaat het terug naar de producent voor verdere verwerking.”

124_2014-02-08_studenten-overleggen_onderwijs_LR.defWie zijn duurzaamheidsambitie wil vergroten, kan beginnen met zijn afvalstromen opnieuw onder de loep nemen. Kan het een grondstof zijn voor een andere speler? Wat zijn de mogelijkheden voor recycling? KLM zat met 90.000 kg aan textielafval toen 11.000 vrouwelijke medewerkers een nieuw uniform kregen. Met behulp van partners is het materiaal onder andere verwerkt in tapijten en tassen. Afvalproducten van de NS, zoals oude informatieborden en stoelbekleding, zijn te koop als dienblaadjes, poefen en tassen.

Ambitieniveau
Lageweg noemt de hoogste vorm van duurzame samenwerking ‘transitiemanagement’. Dit overschrijdt sectoren en raakt zelfs wet- en regelgeving. In het programma Ambitie 2020 onderzoeken infrabeheerders als Alliander, Vitens en ProRail samenwerking onder het motto ‘Groene netten, groene toekomst in 2020’. Het doel is om gezamenlijk water, rail-, telecom- en energienetten zo duurzaam mogelijk te maken. Een geweldige impuls voor groene energie en de circulaire economie. Binnen de zorg speelt een ander interessant project. “Daar is een hoop te winnen in de gezamenlijke inkoop, duurzame productie en herbruikbaarheid van bedrijfskleding en linnengoed. Maar een aantal zorginstellingen kijkt ook naar deze productstromen met een wens tot innovatie. Wat als kleding en bedlinnen verrijkt kunnen worden met een signaleringsfunctie voor virussen of bacteriën? De combinatie textiel en IT is een hele interessante.”

Durf te vragen
Bedrijven hebben heel goed in de gaten dat we anders met onze grondstoffen moeten omgaan. Meer dan consumenten of de politiek, aldus Lageweg. “Wij brengen partijen met een gedeelde ambitie bij elkaar. Het is tijd om anders na te gaan denken over eigendom. En durf gezamenlijk grote vragen in de markt te zetten. Daar komen heel mooie transities uit voort.”

 

Dit artikel is tot stand gebracht in samenwerking met NRC Media.

Downloads bij dit artikel

  • Ricoh’s bijdrage aan Renault’s Green IT initiatiefCase

    Car manufacturer Renault actively strives to reduce the life-cycle impact of its vehicles on the environment. Ricoh supported Renault in a Green IT initiative, helping the company reduce the energy consumed by its printer fleet by applying an optimal energy saving profile. The solution cut the printer fleet’s energy consumption by 250,000 kWh per annum. Download the customer case here.

  • Inspiratie: Wonderful WorkInspiratie

    Het kantoor van de toekomst is al vaak beschreven en de verwachtingen zijn al even zo vaak bijgesteld. Het kantoor van de toekomst gaat verder dan alleen de technologische oplossingen die elkaar in een rap tempo opvolgen. Werken in deze nieuwe tijd draait om verbindingen, samenwerken en duurzame oplossingen. Klik hier voor de online versie van het inspiratieboekje 'Wonderful Work'.

  • Het circulaire kantoorInfographic

    Neem een kijkje in het ultieme circulaire kantoor;  steeds meer een centrale ontmoetingsplek en verdergaand dan zonnepanelen op het dak en recycling van papier. In het circulaire systeem wordt de herbruikbaarheid van producten en grondstoffen gemaximaliseerd en waardevernietiging tot het minimum beperkt.

Karina Meerman The missing link between tech & text

"Uitstellen kan altijd nog."

Reageer ook

Reacties 0


Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reageer ook